S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2013-05-29

Vill du påverka din kyrkas framtid?

Vi har knappt lämnat vintern än trots att vi är inne i april. Och att tänka på kyrkovalet i september känns kanske avlägset. Men den 15 september väljer du hur din kyrkas kommande år ska vara. Och för alla som i S:t Görans, Kungsholms och Essinge församlingar blir det extra viktigt att gå till kyrkovalsurnan för ni väljer till en helt ny församling - Västermalms församling. Och vill du själv ställa upp i valet - då är det hög tid att agera.

Vad krävs för att kandidera?

det krävs att du på valdagen tillhör Svenska kyrkan, är döpt i Svenska kyrkans eller annat kristet samfund eller tidigare varit förtroendevald i Svenska kyrkan. Och för att kandidera i kyrkovalet krävs att du fyller 18 år senast på valdagen. För att ställa upp i församlingsval krävs att du är folkbokförd i det område valet gäller.

För frågor om hur du ställer upp till Kyrkomötet - kontakta svenskakyrkan.se/stockholmsstiftlänk till annan webbplats

Hur kandiderar jag?
En nomineringsgrupp måste anmäla dig som kandidat och du måste själv förklarat dig villig att ställa upp.

Vad krävs för att bilda en nomineringsgrupp?
För att en grupp som vill delta i valet ska kunna registreras som nomineringsgrupp krävs stöd av ett visst antal personer som har rösträtt i valet. Till val i församlingar eller pastorat måste minst 10 personer stödja en ansökan, till stiftet 100 personer och till kyrkomötet 300 personer.

För utförligare information om hur nomineringsgrupper bildas, och beställa blanketter - kontakta Stockholms stift på 08-508 940 00.

Senast 15 april måste blanketterna inkommit till stiftet.

texten sammanställd av Annika Schlegel Åberg
Information hämtad från svenskakyrkan.se/kyrkovallänk till annan webbplats