S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2009-12-28

Vid jul ber många om hjälp

Att ha råd med det där extra som julen innebär är inte självklart för alla. Varje år får Svenska kyrkan förfrågningar både från familjer och ensamstående som behöver ekonomiskt stöd för att klara av julen.
- Vi kan se att antalet ensamstående föräldrar som behöver hjälp har ökat, säger Elisabeth Hjalmarsson, diakonstrateg i Svenska kyrkan om läget i många församlingar i landet.
Stressen och pressen är hög: julmat och klappar ska inhandlas och förberedas, och hos många byggs förväntningar inför julhelgen. Men förväntningarna slår hårt mot dem som av olika anledningar inte har råd med julmat, eller ens julklappar till barnen. - Vi kan se att antalet ensamstående föräldrar som behöver hjälp har ökat. En del arbetar deltid, andra är arbetslösa eller sjukskrivna, men även många heltidsarbetande har svårt att få ekonomin att gå ihop, beskriver Elisabeth Hjalmarsson, diakonstrateg i Svenska kyrkan läget i många församlingar i landet.

VARDAGEN SVÅR NOG
- Ofta är det utgifter utöver vardagsekonomin som är svåra att klara av. Inför julen är det fråga om julmat, julklappar, vinterkläder till barnen, säger hon. Det finns församlingar som har möjlighet att ge små bidrag ur sina fondmedel. - Men skillnaderna mellan församlingar kan vara stora när det gäller möjlighet att ge ekonomisk hjälp. Det finns också andra metoder att ge stöd, påminner Elisabeth Hjalmarsson och tillägger: — Det är alltid värt att vända sig till sin församling om man behöver hjälp. Även om där inte finns pengar att ansöka om kan personalen ge stöd och råd, och hjälpa till med kontakter. Vid jul ber många om hjälp