S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2013-09-03

Varför ska du rösta i kyrkovalet?

Nu har de rosa kuverten med röstkort till Kyrkovalet förhoppningsvis landat i brevlådan. För några är det kanske lite av ett frågetecken om vad det är man fått. Kyrkovalet är ett val till de tre olika nivåer som fattar beslut om kyrkan de kommande fyra åren. Du väljer representanter till Kyrkofullmäktige (församlingsnivå), Stiftsfullmäktige (stitsnivå) och Kyrkomötet (nationell nivå). Men varför ska du gå och rösta?

Den frågan tror jag att många ställer sig? Man kanske känner att visst jag är medlem i kyrkan, och jag tycker att kyrkan är viktig, men jag går sällan dit och jag vet väldigt lite om nomineringsgrupperna och det kanske t o m kan kännas fel att gå och rösta.

Men din röst är viktig! Oavsett hur aktiv du är, hur toende du är så vill kyrkan höra din röst. Vilka frågor är angelägan för dig? Är det att kyrkan finns ute i världen och stöttar vid svåra kriser som t ex i Syrien? Eller är det för att vi som kyrka är bärare av mycket kultur - både våra kyrkobyggnader och konserter? Eller är det för att vi är en röst för de mer utsatta i samhället - vårt diakonala arbete. Eller för att vi är en mötesplats att dela andlighet, livsfrågor och gudslängtan? Eller är det kanske för att möta andra nyblivna föräldrar i barnrytmiken och tillsammans dela glädje och rytm?

Oavsett vilken och vilka skäl du känner igen dig i så spelar din röst roll! Var ska vi lägga kraften?

Så gå och rösta den 15 september! Mer information om Kyrkovalet hittar du på www.svenskakyrkan.se/vastermalmlänk till annan webbplats. Där kan du också i helgen ta del av vad de nomineringsgrupper som ställer upp på lokal nivå tycker i ett antal frågor.

text: Annika Schlegel Åberg