S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2010-12-13

Var fjärde svensk på sämre humör i julruschen

En ny undersökning som genomförts av Sifo* på uppdrag av Hela Världen, Svenska kyrkans internationella arbete, visar att många svenskar är stressade inför julen. Var fjärde svensk uppger att julruschen påverkar humöret till det sämre.
Stressen i affärerna kommer inte heller ge någon glädje på längre sikt. Hela 15 procent av svenskarna kommer nämligen inte ihåg en enda av förra årets julklappar.
Nästan en tredjedel av svenskarna, eller 29 procent, ser inte fram emot julfirandet i någon större utsträckning.
- Det är tråkiga siffror som visar att vi kanske har börjat fira jul på fel sätt. Julen handlar inte om att stressa runt från affär till affär och armbågas med lika stressade medmänniskor. Julen är en tid för lugn och ro tillsammans med nära och kära, säger Christer Åkesson, Svenska kyrkans biståndschef.

Bland de som upplever stress under julen nämner merparten julklappsinköpen som orsak. Hela 27 procent tycker att det är stressande med alla julklappar som ska köpas. En av tio är stressad för att julen inte ska bli så trevlig som man hoppas och 15 procent upplever stress för att man spenderar mer pengar än man borde.
- Det är intressant att de flesta som upplever stress nämner julklappar som orsak. För de tillfrågade är i undersökningen överens om att julen borde handla om att vara med familjen, ha lugn och ro och äta god mat, säger Christer Åkesson.

Konsumtionshetsen till trots beräknas svenskar (enligt Hui) spendera 64,7 miljarder i årets julhandel. Detta är mer än dubbelt så mycket som Sveriges totala biståndsbudget för hela 2010.

Hela 50 procent minns inte vem som gav vad förra julen och 15 procent av svenskarna kommer inte ihåg en enda julklapp från förra året.

För den som vill ge en julklapp som spelar roll har Svenska kyrkan öppnat en alternativ webbshop där man kan köpa en fredsmäklare, rent vatten eller en brunn.

Adress: http://webbshop.svenskakyrkan.se (http://webbshop.svenskakyrkan.se/).

Undersökningen genomfördes under perioden 29 november — 2 december av TNS SIFO i deras webbpanel. Totalt deltog 1 486 personer i undersökningen.