S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2009-12-21

Var fjärde svensk känner stress inför julshopping

Var fjärde svensk känner stress inför julklappsinköpen. Det visar en ny stor undersökning som genomförts av Sifo på uppdrag av Hela Världen, Svenska kyrkans internationella arbete.Den visar också att fyra av tio svenskar kan tänka sig att köpa färre julklappar till förmån för välgörande ändamål.
Hela Världen, Svenska kyrkans internationella arbete har undersökt hur svenskarna ser på julhögtiden, hur de upplever stress i samband med julen och vad de anser vara viktigt i julfirandet.
- Det är tråkigt att många känner sig så stressade inför julen, en av våra finaste högtider. Jag tror att människor börjar ifrågasätta vad julen handlar om. Det är inte i första hand en köpfest utan en tid för lugn och ro tillsammans med nära och kära, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Anders Wejryd .

25 procent säger att julklappsinköpen är det som skapar mest stress i samband med julen. Allra mest stress känner svenskar i åldersgruppen 15-29 år, hela 37 procent.En stor andel svenskar uppger också i undersökningen att man inte ser fram emot julfirandet. 31 procent säger att man inte i särskilt stor grad, eller inte alls ser fram emot julfirandet. Svenskarna i åldersgruppen 65 år eller äldre ser minst fram emot julen.

Vad julen borde handla om Av de svarande anger 88 procent att "vara med familjen" är en av de saker som julen borde handla om. Hela 48 procent uppger som ett av svarsalternativen "omtanke om människor utanför familjen som har det svårt."
- De allra flesta svenskarna tycker alltså inte att julen ska handla om ifall spikmattan eller iPhone ska bli årets julklapp. Att människor har en ökad omtanke om andra märker vi inte minst i vår webbshop. Där väljer folk att skänka pengar till utsatta människor i stället för att ge traditionella julklappar, säger ärkebiskopen.Samtidigt som många upplever stress inför julshoppingen satsar handeln på ett nytt rekordår.

Enligt Handelns Utredningsinstitut spenderade svenskarna 2008 cirka 60 miljarder i julhandeln — vilket är dubbelt så mycket som Sveriges totala biståndsbudget per år. Det är nytt rekord för trettonde året i rad.

Inför årets julhandel har Svenska kyrkan öppnat en alternativ webbshop där man "köpa" en fredsmäklare, rent vatten eller hel brunn till behövande över hela världen. Adress: webbshop.svenskakyrkan.se

Fotmot: Undersökningen har genomförts under perioden 27-30 november av Sifo Research International i deras webbpanel. Totalt har 2969 personer deltagit i undersökningen.