S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2011-12-15

Tänd hopp om ett bättre liv

För soldaten är våld ett jobb, för gatubarnet en överlevnadsstrategi. I hemmet är våld ett maktmedel. Svenska kyrkans julkampanj berättar om insatser som får pojkar bort från gatan och män att välja bort våld.
Världen över finns män som mer eller mindre ofrivilligt dras in i ett liv kantat av våld. Det handlar om krig, våld i samhället och på gatan, och inom den egna familjen.

Varje man och kvinna har rätt att leva liv i trygghet. Ofta bidrar föreställningar om hur en "riktig" man ska vara till otrygghet. Ett exempel är när män förväntas vara starka, dominanta och inte visa rädsla eller underlägsenhet. Det leder till att män i högre grad än andra både utövar och drabbas av våld.

Våldet drabbar Guds avbild Våldet drabbar Guds avbild - män, kvinnor och barn vars mänskliga värde och rätt borde ses som heligt för oss alla.

Men en annan väg är möjlig. En tryggare och fredligare tillvaro, bättre möjligheter för unga män att försörja sig och skapa sig en god framtid och en mer mångfasetterad syn på vad det är att vara man, kan ge fler möjligheten att vägra gå våldets väg.

Kyrkan vill stärka individen En viktig del av kyrkans arbete i världen är att stärka individen genom att återuppväcka människors initiativförmåga, att återställa hoppet om möjlighet till utbildning, en meningsfull vardag och en trygg tillvaro.
En annan viktig del är fokus på könsroller och maskulinitet. Om vi inte arbetar med männens egen maskulinitet och könsroller så blir det svårt att arbeta med jämställdhetsfrågor.

Trygga män väljer inte våldets väg. Trygga män som vet vem de är ger i förlängningen trygga familjer och trygga samhällen.

Magdalena Wernefeldt/ Svenska kyrkans internationella arbetel

Det finns mycket du kan göra. Klicka på texten, så kommer du till mer information.

Dels kan blir månadsgivare, eller du köpa symboliska julklappar i webbshopen. Du kan ge bort Årets julklapp - en Matkasse. Också kan du nu på direkten sms:a ordet HOPP eller KOLLEKT til 72950 så skänker du 50 kr på en gång.länk till annan webbplats