S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2011-04-27

Stor uppslutning för påskuppropet

Vårens protester mot sjukförsäkringsreglerna nådde sin höjdpunkt på annandag påsk då tusentals människor samlades över hela landet. På ett soligt och välbesökt Medborgarplatsen talade bland andra biskop Eva Brunne om att kyrkorna måste reagera när välfärdssamhället monteras ner och utsattheten ökar.
- När vi ser att det är brist på mat för dagen och brist på kläder till barnen, då måste vi reagera. Det är vår uppgift som kyrka att göra det och det är vår uppgift som människor att göra det, sade Eva Brunne.

Kyrkan bör ta ställning Hon vände sig även mot att kyrkan fått kritik när man nu tar ställning i samhällsdebatten. - Mitt biskopsmotto - "Gör inte skillnad på människor" kan enbart uttydas i termer av värdighet och människovärde. Det kräver ibland politiska ställningstaganden, inte minst nu, avslutade Eva Brunne sitt tal.

Faller mellan stolarna Bland de övriga talarna märktes företrädare för judiska och islamska organisationer, socialarbetare, kulturarbetare och Lennart Molin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, vars brev till regeringen var en av de tändande gnistorna för påskuppropet.  Han pekade på bristen i olika regelverk som innebär att människor riskerar att hamna i permanent utanförskap. - Människor faller mellan stolarna i dag. Vi ser allt fler som inte klarar sin ekonomi och som vänder sig till kyrkan, sade Lennart Molin.

Pär Sandberg, pressekreterare Stockholms stift