S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2008-11-28

Stilla natt i toppen

Körsångare på Kungsholmen har listat vilka advents- och julpsalmer som de uppskattar mest. I topp hamnade Stilla natt.

Stämning. Tradition. Budskap. Jul- och adventspsalmer har en förmåga att skapa en speciell känsla som vi förknippar med allt som hör jul till. I psalmboken finns ett antal jul- och adventspsalmer. En del mer kända och sjungna än andra. Vi lät körsångare på Kungsholmen lista vilka psalmer som de uppskattade mest. Kanske inte helt överraskande kom Stilla natt på första plats. En julpsalm som sägs vara översatt till 300 språk och som är en av de i särklass mest kända och sjungna julsångerna.

Stilla natt är ursprungligen en tysk julsång från 1800- talet. Bakgrunden sägs vara att en julafton bet en liten mus sönder bälgen i kyrkan i Oberndorf där kantorn Franz Gruber och hjälpprästen Joseph Mohr var verksamma. Och utan orgel inga julsånger. Men Gruber och Mohr räddade situationen när de tillsammans med en barnkör framförde Stilla Natt som de komponerat just denna dag.

Stilla natt är en psalm som återkommer på flera julskivor i ett antal olika versioner.
- Det verkar finnas utrymme för ännu flera versioner för varje år kommer det skivor med nytolkningar av klassiska julsånger som Stilla natt. Julpsalmer och julmusik i allmänhet säljer alltid bra. Människor vill ha stämning och tradition så här innan jul och då är musik ett väldigt viktigt inslag, säger David Sandström, Gummessons skivbutik.

På andra plats kom Gläns över sjö och strand följt av Bereden väg för Herran.

text Andréas Lindström