S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2012-07-26

Sommar-OS

London calling. Svenska kyrkan  satsar på mötesplatser (Café Svensson) och mobila team under OS i London 2012
En viktig — och helt ny — satsning blir mobila team som ska röra sig ute på stan och i närheten av de arenor där svenska idrottare tävlar. Men liksom under de tre senaste sommar-OS erbjuder Svenska kyrkan också mötesplatser, denna gång under namnet Café Svensson, i både Sjömanskyrkan och Ulrika Eleonora kyrka i London.

Anders Rune, präst i London, räknar med att kyrkan kommer att möta minst 5000 svenskar under OS och Paralympics. På Café Svensson kan man samtala, dricka kaffe, vila lite och förhoppningsvis se OS-sändningar på storbild.
— Genom de mobila teamen tar vi kyrkan utanför väggarna. Vi ska möta människor där de är och hjälpa till med enkla saker, men det handlar också om samtal av olika slag. Vid svårare fall kommer vi att hjälpa dem vidare, säger Anders Rune.

Under OS ska sex mobila team jobba från morgon till kväll i skift. Teamen består av tre volontärer i åldern 19-60 år, varav minst en präst eller diakon och någon med god lokalkännedom. Vissa bor i London, andra har rekryterats via stiften i Svenska kyrkan. En av volontärerna är Kristina Lindström, 55, från Lund. Hon har bott och arbetat i England, och är van att röra sig i London. Som präst hoppas hon kunna bistå främst genom samtal.
— Många kommer till den här typen av evenemang för att festa och min erfarenhet är att det lätt kan uppstå relationsproblem, eller att det inte blir som man hade tänkt. Då kan det vara skönt att ha ett bollplank, någon som lyssnar.

Fotnot: Information om Svenska kyrkans närvaro under OS i London läggs fortlöpande ut på www.svenskakyrkan.se/london2012länk till annan webbplats.

MER INFO
Fredag den 27 juli invigs Svenska kyrkans Café Svensson x 2 i London, som erbjuder mötesplatser för samtal, fika, gudstjänst och storbildsvisningar under hela OS-perioden. Författaren och bloggaren Marcus Birro medverkar i caféerna den 1-2 augusti.

Svenska kyrkan erbjuder två mötesplatser i form av Café Svensson under OS: dels i Sjömanskyrkan (Canada Water Station) och dels i Ulrika Eleonora kyrka (Baker Street Station). På fredag 27 juli kl 13 invigs Café Svensson i Sjömanskyrkan, och kl 16 klipps bandet i Ulrika Eleonora. På kvällen visas OS-invigningen på storbildsskärm i båda kyrkorna.

Den 1-2 augusti gästas Café Svensson av den idrottsintresserade författaren Marcus Birro, som står på scenen kl 16 och kl 19 — den 1 augusti i Ulrika Eleonora och den 2 augusti i Sjömanskyrkan. Han kommer även att gästblogga på Café Svenssons blogg.

Café Svensson har också... ... ett eget husband! ... bakat 3000 bullar i förväg! ... köpt in 1500 varmkorvar! ... lagat lasagne av 50 kg köttfärs!

Båda caféerna håller öppet kl 10-23 under hela OS-perioden och erbjuder lättare maträtter och fika, möjlighet till samtal med präst eller diakon samt storbilds-tv med sändningar från OS — förutom gudstjänster/andakter och underhållning. Café Svensson blir också högkvarter för Svenska kyrkans mobila team som kommer att röra sig på stan och möta svenskar.

Läs mer om Café Svensson här. Café Svenssons program.länk till annan webbplats
Café Svensson finns också på Facebooklänk till annan webbplats
På Twitter använder vi hashtaggen #cafesvensson.