S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2009-03-11

Skydda ditt barn på Internet

Internet är en självklar del i våra liv. För barn som växt upp under de senaste 15 åren är Internet lika självklart som telefonen är för alla vuxna - oavsett ålder. Internet är ett fantastiskt hjälpmedel för faktasökning och ett mycket bra verktyg för kommunikation, men det är också en kanal för e-mobbning, trakasserier, pedofiler mm. Den 17 mars kan du som förälder, lärare i skolan, fritidsledare, lyssna till Dag Öhrlund som tillsamman med Per Hellqvist skrivit boken "Skydda ditt barn på Internet".

 Glädje, lek och avkoppling - och ett laglöst land
Att surfa på datorn när man kommer hem från skolan, chatta med kompisar, uppdatera sin status på Facebook eller My Space är roligt och avkopplande.  Många är detaljrika i sin information. Man tänker att informationen man lägger ut om sig själv är för vänner, familj och en möjlighet att knyta nya kontakter. Det man som förälder ska vara medveten om är att all denna information är tillgänglig för vem som helst - det är ett laglöst land där ditt barn vandrar helt oskyddat.  

Dagliga hot
I stort sett kan man läsa varje dag om barn som råkat illa ut på nätet. Dom har mobbats, hotats eller utsatts för utpressning.  Dag Öhrlund berättar att "på  nätet blir de kränkta och får i värsta fall sina identiteter stulna" Vidare ger författarna exempel på hur vuxna rör sig på de mest populära ungdomssajterna för att bygga förtroende hos barn de senare försöker träffa och utnyttja. 

På nätet finns ingen polis, ingen censur och inga vuxna nattvandrare

Bra kommunikation med ditt barn
Dag Öhlund menar att du måste betrakta Internet som en lika viktig aktivitet som fotboll, balett, körsång, karate eller ridning. Likaväl som du skjutsar ditt barn till kören eller applåderar på läktaren under en match, måste du vara intresserad och närvarande förälder när ditt barn surfar på nätet.
Författarna till boken "Skydda ditt barn på Internet", menar att man faktiskt inte behöver kunna så mycket om datorer eller nätverk för att skapa en säkrare tillvaro för ditt barn. Istället handlar det om gott föräldraskap, om engagemang och att ha en bra kommunikation med ditt barn. En portion sunt förnuft behövs också, men svårare än så behöver det inte vara.

Angeläget föredrag
Den 17 mars kl 19.00 i S:t Görans församlingshus håller Dag Öhrlund föredrag och utgår från boken "Skydda ditt barn på Internet". Han pratar till en presentation i vilken han visar på hur män "konverserar" med honom när han utger sig för att vara Natalie 12 år, på nätet. Dag Öhrlund säger att "det brukar ta 40-90 sekunder från   inloggning innan jag har en pedofil efter mig".

Föredraget är inte lämpligt för barn utan riktar sig till föräldrar, skolpersonal och alla andra som i sitt arbete eller privatliv har kontakt med barn och ungdomar. Han går igenom de vanligaste farorna - för både vuxna och barn - på nätet, samt ger konkreta tips om hur man skyddar sig själv och sitt barn.

text: Annika Schlegel Åberg
källa: skyddadittbarn.nu