S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2010-02-09

Sebbe fick Svenska kyrkans filmpris

Svenska kyrkans filmpris 2010 gick till Babak Najafis film Sebbe, en existentiellt gripande skildring av en ung människas ultimata ensamhet. Enligt juryn rymmer filmen "ett visuellt evangelium om inre styrka som vänder fysisk och psykisk förnedring till uppbrott och framtid".
Det är nionde året i rad som Svenska kyrkan delar ut ett filmpris under Göteborg Film Festival. Årets prisfilm, Babak Najafis debutlångfilm Sebbe, beskrivs av juryn som ett nyanserat drama om en ensamstående mor och hennes son i ett nyfattigt Sverige där vanmakt och desperation ställer extrema krav på individens överlevnadsinstinkter.15-åriga Sebbe lever i uppförsbacke. Hans pappa är död och mamman har kört fast i sin sorg och börjat dricka för mycket. Hon vänder sin oro och ångest utåt i aggressivitet mot Sebbe och är en riktigt dålig förälder. De bor dessutom i ett ogästvänligt miljonprogramsområde där tillvaron präglas av brist. Det centrala i filmen är det oupplösliga bandet mellan barn och förälder. Sebbe, som blir mobbad i skolan, har ingen annan att vända sig till. Till slut blir han desperat.

Regissören Babak Najafi föddes 1975 i Iran, och fick sitt starka intresse för berättande redan som barn i Teheran på 80-talet. Han kom till Sverige 1987 (Uppsala), gick Dramatiska Institutets regilinje 1998—2002, blev Bo Widerberg-stipendiat 2004 och har gjort flera kortfilmer, bland annat Gösta & Lennart (2001) och Elixir (2004).Sebbe har svensk biopremiär den 12 mars.

Från och med i år ges Svenska kyrkans filmpris till enbart svenska långfilmer, som har biopremiär under året. Prissumman på 50 000 kronor ska gå till en film som "synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör". Filmen ska också vara användbar i kyrkligt arbete, till exempel i samtalsgrupper kring film och liv.

Årets jury för Svenska kyrkans filmpris har bestått av: Tomas Axelson, lektor i religionsveten¬skap med medieinriktning, Lisbeth Gustafsson, kultursekreterare i Svenska kyrkan, Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösands stift, samt Mikael Ringlander, präst och projektledare för Kultursamverkan, Svenska kyrkan.

Läs mer om priset på www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=354955länk till annan webbplats