S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2009-06-08

Res schyst i sommar

Snart är det dags för en efterlängtad semester. Många tänker ge sig ut i landet eller världen och det är gott. Resandet är dock inte alltid enkelt - särskilt om man ser orättvisor på plats. Personal som arbetar dygnet runt, negativ miljöpåverkan mm. Nu finns det chans att få tips om hur man kan resa mer schyst.
Nätverket Schyst resande bildades 2007 och är ett samarbete mellan Svenska kyrkan, ECPAT, Fair Trade Center, IOGT-NTO-rörelsen, SwedWatch, Unionen och Hotell- och restaurangfacket. Syftet är att lyfta fram de sociala och ekonomiska baksidorna av turismen i världen. Man vill även försöka  påverka researrangörerna till ett mer hållbart resande. Rekommendationerna handlar om allt från ekonomisk utveckling och arbetsvillkor till droger och miljö.

Välj lokalt
Genom att välja bort All inklusive resor och istället försöka ordna boende på ett lokalt hotell, äta på lokala restauranger, dricka lokala läskedrycker och boka dykarresa hos en lokal arrangör.
Genom att väla lokalt ser man till pengarna man spendera kommer den lokala befolkningen till godo.
Reser man charter kan man fråga om arbetvillkor och liknande.

Sunt förnuft
Genom att använda sitt sunda förnuft och visa hänsyn när man reser kommer man långt menar Sofia Nordström, handläggare för etisk konsumtion på Svenska kyrkan. Slösa inte på vattnet när du vet att det råder vattenbrist på många ställen i Europa och världen. Se till att alla plastflaskor återvinns, ät lokalt producerad mat. Om man vet att hela Gran Canaria har vattenbrist kanske man inte ska lägga sin golfresa dit utan välja ett annat land. Gröna greener kommer inte av sig själv.

Vill du har mer tips om hur du kan resa schyst? Gå in på Schyst Resandelänk till annan webbplats

text: Annika Schlegel Åberg