S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2008-11-28

Rättvisare jul

Årets julhandel väntas slå rekord i år igen. Enligt Handelns Utredningsinstitut beräknas försäljningen uppgå till 61 miljarder kronor i december. En ökning med 2,5 procent jämfört med förra året. En liten del av årets julhandel kommer vi att lägga på rättvist handlade produkter.
- Att köpa rättvist handlade produkter innebär att producenterna får skälig betalning för sina varor och att de får en säker och hälsosam arbetsmiljö. Rättvis handel gör det möjligt för producenterna att själva kunna ta sig ur fattigdom och få möjlighet till en bättre framtid, för sig själva och sina barn, säger Sara Karlsson som arbetar i Fair Trade shop som bara säljer rättvist producerade varor.

Fair Trade shop har ambitionen är att vara en trendig livsstilsbutik med alltifrån smycken och husgeråd till kläder och livsmedel. Storsäljarna är choklad, barnkläder och barnleksaker.
- Lyckas vi med försäljningen får den enskilde producenten det bättre. Därför är det viktigt att det som vi säljer är trendigt i den mening att det är sådant som vi här i Stockholmsområdet efterfrågar. Vi satsar också mycket på bakgrundsinformation om alla våra varor. Man kan säga att vi säljer en vara med en historia. Men vi säljer också historien med varorna. I butiken kan du läsa om var en vara är producerad. Ofta finns också en berättelse kopplad till varan. T ex kan du se att det är Kate som har gjort just denna kjol och sedan kan du gå in
på webben och läsa mer om Kates liv och kanske chatta med henne. Vi vill på olika sätt visa på effekterna av rättvis handel och lyfta fram vilken skillnad det faktiskt gör, förklarar Sara och avslutar:
- Som konsument kan du och jag genom en enkel handling som att t ex välja rättvisemärkt choklad förändra levnadsvillkoren för en enda människa. Självklart kan vi inte göra allt på en gång, men vi måste börja. Kanske är rätt tillfälle nu inför jul. Allt vi gör är bra och alla kan göra något. Det är som ordspråket säger, "många bäckar små"...

text: Andréas Lindström

Fakta om Rättvisemärkt och rättvist handlat
Rättvis handel är ett samarbete mellan producenter, importörer, butiker och konsumenter. Inom rättvis handel skiljer man på två olika typer av produkter, rättvist handlat och Rättvisemärkt. Enkelt utryckt är det två olika system som båda verkar för en rättvis handel.

Rättvisemärkt är en produktmärkning med specifika kriterier för varje varugrupp. Rättvisemärkt-certifierade produkter har den ordinarie dagligvaruhandeln som främsta marknadsplats. Idag finns det t ex kaffe, rosor och socker som är Rättvisemärkt.

Rättvist handlade produkter har ingen märkning eller kontrollorgan. Istället kontrollerar importören att framtagna kriterierna efterlevs. Det handlar ofta om varor som har en mer komplicerad produktionskedja, t ex hantverk. Rättvist handlade varor återfinns t ex hos kyrkor, organisationer och speciella butiker som Fair Trade shop

Fair Trade shop ligger på Tegnérgatan 8 och bland ägarna finns bl a Stockholms stift och Kungsholms församling