S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2012-08-20

Paralympics

Svenska kyrkans OS-satsning är över för den här gången men redan om några veckor drar Paralympics igång. Då kommer Svenska kyrkan i London ha öppet och mobila team kommer vara ute i samband med tävlingarna igen. Under OS har över 1200 personer besökt Café Svensson och 3000 svenskar har mött de mobila teamen.

De mobila teamen har fått svara på frågor om allt från hur det har gått för Sverige i OS till hur man döper sitt barn i kyrkan i London.
— De mobila teamen har varit mycket uppskattade. Många av de vi har träffat tycker det är bra att kyrkan finns på plats, säger Anders Rune, präst i London och projektledare för Svenska kyrkans OS-satsning.

Kaféer i kyrkorna
I Sjömanskyrkan och Ulrika Eleonora har Café Svensson under OS erbjudit storbildsskärm, gratis trådlöst nätverk och fika. Det har även funnits möjlighet till stillhet, samtal och gudstjänst. Det är när svenskar har tävlat som flest besökare har kommit till caféet.
— En del av dem som inte har fått tag i biljetter har istället kommit till oss för att se tävlingarna på storbildskärm tillsammans med andra svenskar. Allra flest besökare hade vi under handbollsfinalen mot Frankrike. Då var det kring 300 personer som kom och såg matchen i Ulrika Eleonora, säger Anders Rune.
Totalt har ungefär 100 personer från Svenska kyrkan varit involverade i arbetet kring OS, både från Sverige och från London. Av dem har drygt hälften jobbat i de mobila teamen.

Paralympics
Mellan den 29 augusti och 9 september pågår Paralympics och Svenska kyrkan kommer även då ha mobila team i samband med tävlingarna.
— Det är spännande att vara med i det här, säger Camilla Persson, projektledare för Svenska kyrkans satsning under Paralympics.

Svenska kyrkan i London är här för att stötta svenskarna, både deltagare, anhöriga och åskådare Café Svensson kommer, som under OS, ha öppet med möjlighet till att se tävlingarna på storbildskärm.
I samband med Paralympics visas, i Sjömanskyrkan, visas också utställningen "Rörelse" — av konstnärer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Utställningen är öppen alla dagar under hela Paralympics.