S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2009-05-08

Ny biskop utsedd i Härnösands stift

Tuulikki Koivunen Bylund blir ny Härnösands stift.
- Jag är mycket glad och tackar Gud och Härnösands stift, som har visat mig ett så stort förtroende, säger hon.
Tuulikki Koivunen Bylund är 61 år och arbetar som domprost i Uppsala. I den andra och avgörande omgången av biskopsvalet i Härnösands stift fick hon 53 procent av rösterna. Resultatet innebär att hon blir stiftets första kvinnliga biskop, och att stiftet blir landets tredje med en kvinna som den högsta andliga ledaren.
-Det är ett privilegium att få börja arbeta som biskop i ett stift där en av de första kvinnliga prästerna i Sverige har gjort sin livsgärning. Ett stift, som visar de allra högsta siffrorna när det gäller medlemskap. Och ett stift, där präster och förtroendevalda vill satsa på erfarenhet och kompetens, även när det uttrycks på svenska med finsk brytning, säger Tuulikki Koivunen Bylund.
-Jag ser också fram emot att få arbeta som biskop i en tid som ställer Svenska kyrkan inför stora och intressanta utmaningar, fortsätter Tuulikki Koivunen Bylund, och nämner andlig fördjupningen som en av de viktigaste framtidsfrågorna i en tid då många värden förytligats.

Den 8 november kommer Tuulikki Koivunen Bylund att vigas till biskop i Uppsala domkyrka för att sedan installeras i Härnösands stift, som innefattar Västernorrlands- och Jämtlands län.

-Nu har jag gott om tid på mig att sätta mig in i den kyrkliga situationen i stiftet och de speciella problem och möjligheter som finns där. Jag kommer att använda min sommarsemester till att bekanta mig med geografin och vägnätet, säger hon.

FOTNOT: Tuulikki Koivunen Bylund prästvigdes 1971, de senaste 14 åren har hon arbetat som domprost i Uppsala. Tidigare har hon bland annat jobbat som fängelsepräst i Köpenhamn, som studentpräst i Uppsala och som församlingspräst både på landsbygd och i stad i södra Sverige. Sedan tolv år är hon ledamot i Statens medicinetiska råd. Hon kommer från Finland, men flyttade till Sverige eftersom det inte var möjligt för kvinnor att prästvigas i den finska kyrkan på 70-talet. Hon efterträder Tony Guldbrandzén som går i pension i höst efter åtta år som biskop i Härnösands stift.