S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2010-04-18
Musik till tröst
Gammal fäbodpsalm, Mio, min Mio och Så skimrande var aldrig havet. Nya skivan "Det är något bortom bergen" med bl a hovsångare Karl-Magnus Fredriksson bjuder på sånger och instrumentalmusik till tröst. 
S:t Görans församling har sedan tidigare gett ut skivor med musik vid dop och vigsel. - Tanken med dessa skivor är att de som ska gifta sig eller döpa sitt barn ska få tips, idéer och inspiration av inför valet av musik vid dessa högtider, berättar Gabriella Sjöström, musiker och ansvarig för skivorna.

I januari kom den nya skivan, "Det är något bortom bergen - sånger och instrumentalmusik till tröst". 
- Med den här skivan har vi tänkt lite annorlunda. Den är inte tänkt som en ren "begravningsskiva" med musik som kan spelas vid begravning, utan vi har satsat på att göra en skiva som man kan finna kraft i. En skiva med musik till tröst. Anhöriga i församlingen som mist en nära har möjlighet att få en sådan här skiva. Den finns också hos många begravningsentreprenörer, men naturligtvis till försäljning i kyrkan och församlingshuset.

Full entusiasm
På skivan medverkar bl a Karl-Magnus Fredriksson som 2004 utnämndes till Hovsångare, som en av de yngsta någonsin. Han är sedan 1999 knuten till Kungliga Operan och är verksam som tonsättare till ett stort antal sånger, symfonier, och andra orkesterverk.
- Karl-Magnus har sjungit flera gånger i S:t Görans kyrka och efter en konsert i höstas  frågade jag om han var intresserad av att vara med på skivan och glädjande nog så gick han in  i detta projekt med full entusiasm, berättar Gabriella Sjöström och fortsätter:
- På skivan medverkar även jag själv på orgel och Claes Wahlroth på följt. Han har spelat flöjt i kyrkan flera gånger, bl a vid ljuständningshögtiderna vid Allhelgona så precis som Karl-Magnus han har en koppling till S:t Görans kyrka.

Postivt mottagande
På skivan ryms såväl klassiska stycken som visa och filmusik.
- Vi tog med musik vi själva tycker mycket om, så det finns allt från gamla beprövade klassiker till lite nyare som temat från Bröderna Lejonhjärta. Mottagandet har så här är långt varit väldigt positivt, avslutar Gabriella.

Andréas Lindström
 
Fotnot: Skivan som kostar 50 kr finns till försäljning på församlingsexpeditionen, Arbetargatan 21 måndag - fredag 09-12, 13-15 samt i S:t Görans kyrka, Welanders väg 2 måndag-lördag 11-15, söndag 10-16 samt i anslutning till gudstjänster och konserter.