S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2011-03-23

Mina vänner i Japan har klarat sig oskadda, men mitt hjärta är tungt

Ett gammalt japanskat ordspråk lyder: Det finns fyra tinga att frukta - jordbävningar, åska, eld och föräldrar. Ny har det som man fruktar mest inträffat: den stora förödande jordbävningen utanför Sendai.
Louise och Arne Wikström, välkända Kungsholmsbor och aktiva i St Görans församling har bott i 16 år i Japan. — Japan är verkligen vårt andra hemland och ibland känner vi oss mer som japaner än svenskar, säger de. Det fruktansvärda som hänt med den stora jordbävningen, tsunamin och det radioaktiva utsläppet är som en mardröm, som vi hoppas att vakna upp ur. Lyckligtvis är alla våra vänner välbehållna — vad vi vet. Vi arbetade många år i Sapporo längst i norr och dit har inte förödelsen nått denna gång. Även om mina vänner i Japan har klarat sig oskadda, är mitt hjärta tungt

Alla japaner är rädda för jordbävningar, även om man är van. Det finns nog ingen japan som inte har upplevt kraftiga jordbävningar. Barn och vuxna deltar i jordbävningsövningar två, tre gånger om året. Skolbarn drillas hårt att vid en jordbävning genast trä den obligatoriska dubbla stolsdynan över huvudet och krypa in under bänken. I hallen i alla japanska hem står en väska beredd med vatten, mat, ficklampa och värmefilt. Vid en större jordbävning stannar snabbtågen automatiskt. De som annars alltid följer tidtabellen på sekunden.

- Man måste beundra japanernas disciplin och uthållighet, säger Arne Wikström. Det dröjer länge innan kaos utbryter och man arbetar uthålligt med att bygga upp det som har raserats.
Detta framtidshopp kan illustreras med de ord som en vän skrev till mig i ett mail:
" Låt oss alla tillsammans hålla varandra i händerna och hjälpas åt så att den dagen snart kommer då barnen kan gå till skolan med ett leende."

Bön för Japan
GUD, Det som hänt och händer i Japan väcker många tankar och känslor i oss.
Livet kan förändras totalt på så kort tid.
Det vi räknar med som stabilt och tryggt är inte alltid det.

GUD, Vi ber för de människor som drabbats i Japan,
de som skadats, de som sörjer, de som saknar någon, sitt hem, sin gemenskap,
de oroliga och rädda.

GUD, Du som har lovat att inte överge oss ens i den mörkaste dal,
hör vår bön.
Amen