S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2011-06-15

Matkassen som utrotar hunger

Fler och fler beställer en matkasse som levereras hem till dörren.  Nu lanserar Svenska kyrkan sin egen matkasse i en ny kampanj. Men den här matkassen kommer inte till din egen dörr. Du delar inte heller ut mat till andra. Du gör något mer: Du bidrar varje månad till att människor och familjer världen över får stöd att försörja sig själva och få mat på bordet. .
Just nu annonserar Svenska kyrkans internationella arbete efter fler nya månadsgivare genom annonser på webben. Uppmaningen är att "ge bort en matkasse".

Kopplar ihop vardag i Sverige med hungern - Vi har försökt koppla ihop det som är vardag för alla människor, funderingarna över vad man ska äta till middag, med ett väldigt allvarligt problem; att två miljarder människor inte har möjlighet att äta tillräckligt näringsrik mat, säger Eva Pérez Järnil, som arbetar med insamling för Svenska kyrkans internationella arbete.

Att få en matkasse levererad till sin dörr är ett modernt fenomen. Men Svenska kyrkans matkasse är förstås inget som levereras till dörren.

Fler ska få mat för dagen
- Istället handlar det om att fler människor i världen ska få mat för dagen, att barn ska få tillräckligt med bra mat så att de kan växa upp friska, säger Eva Pérez Järnil.

Men Svenska kyrkan delar inte ut matkassar eller matpaket till hungriga människor. Utom i väldigt speciella fall, i katastrofsitutioner.
- I stället bidrar givare bland annat till utbildning. Bönder kan få kunskaper i hur de kan odla sin jord på ett mer effektivt sätt, och hur de kan få större skördar trots torka. När familjen kan försörja sig kan barnen äta sig mätta, klara skolgången bättre och själva få en bättre framtid, säger Eva Pérez Järnil. 

Svenska kyrkans internationella arbete handlar också om att påverka orättvisa strukturer. Ett exempel bland många är den framgångsrika kampen mot skuldkrisen.

Det faktum att många fattiga länder fått skuldavskrivning gör att de har möjlighet att använda sina pengar till utveckling i sitt eget land i stället för skuldåterbetalning till rika länder.

Att "köpa" matkassen är att visa engagemang
Ett annat exempel är den lyckade kampen för vatten som en mänsklig rättighet.
- Att  "köpa" Svenska kyrkans matkasse, att bli månadsgivare, är visa sitt engagemang. Även en ganska liten gåva varje månad gör skillnad, säger Eva Pérez Järnil.

Texten skriven av redaktionen på svenskakyrkan.selänk till annan webbplats

redaktionen@svenskakyrkan.se