S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2009-05-18

Kristi Himmelfärds dag

Kristi Himmelfärds dag har firats sedan 300-talet. Kristi himmelfärds dag firas till minne av att Jesus lämnade jorden och fördes till himlen. En mer folklig och slarvigare benämning är Kristi flygare. Dagen infaller alltid torsdagen 40 dagar efter påskdagen, men aldrig tidigare än 1 maj och senast 4 juni.
Påskljuset släcks
Dagen firas till minne av att Jesus lämnade jorden och fördes till himlen. Det skedde 40 dagar efter påskdagen, som är den kristna kyrkans största dag. Då uppstod Jesus efter långfredagens död och begravning. Livet segrade över döden.

Efter påskdagen tillbringade Jesus 40 dagar med att undervisa sina lärjungar. De blev ensamma kvar på jorden, med uppgiften att berätta om vad de varit med om.
 
Livets seger över döden
Livets seger över döden symboliseras av ett stort ljus som placeras i kyrkans kor på påskdagen. Det är tänt i varje gudstjänst, men på Kristi himmelsfärds dag släcks det som symbol för att Jesus lämnat jorden. Det flyttas sedan till dopfunten och tänds vid varje dop. Uppståndelsen och dopet hör ihop. Att bli döpt är att bli infogad i det nya livet där döden inte finns.

Himmelsfärden skildras i Lukas evangelium i Nya testamentet, kapitel 24.
 
Otta, andakt och natur
Kristi himmelsfärds dag har firats sedan 300-talet. Under medeltiden dramatiserades ofta händelsen med ett himmelsfärdsspel.  Man ville symbolisera att Kristus genom att kroppsligen lämna jorden är närvarande på ett andligt sätt.

Idag firas Kristi himmelsfärds dag ofta med en friluftsgudstjänst, ofta som gökotta redan på morgonen. Andakten förenas med en naturupplevelse. Man kan njuta av värmen och ljuset när man vänder sitt ansikte mot himlen, liksom lärjungarna vände sina ansikten mot himlen när Jesus lämnade dem.
 
Metning och nykterhet
För några decennier sedan kom namnet Kristi flygare. Det är en folklig och lite slarvig omskrivning av helgdagens namn.

Kopplingen till naturen kommer också igen i traditionen med Kristi himmelsfärds dag som första metaredagen. Förr trodde många att fisken inte nappade före denna dag.

Sedan 1925 har nykterhetsorganisationerna firat dagen som folknykterhetens dag med tal och manifestationer.

All text är hämtad från www.svenskakyrkan.selänk till annan webbplats