S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2009-12-21

Jul i gemenskap

För tredje året bjuds människor som lever i en vardag av ensamhet och hemlöshet in till Immanuelskyrkan för att fira en jul med god mat, julklappar och underhållning i gemenskap.
På julafton, juldagen och annandag jul kl 17-21 är Immanuelskyrkan, med plats för 500 gäster, öppen för människor som lever i ensamhet och hemlöshet.
-Vi vill välkomna varm gemenskap, där vi alla hjälps åt att skapa en helgstämning som gör skillnad för människor Vi har haft besök av många människor som lever i hemlöshet under de första två åren, personer som annars skulle ha tillbringat julhelgen på gatan. Men vi besöks också av ensamma människor som upplever julhelgen som en ångestladdad tid, berättar Magnus Helmner, som leder julprojektet.

Arrangörer är kyrkor och andra frivilligorganisationer, bla Ny Gemenskap, Hela Människan, Stockholms Stadsmission och Svenska kyrkan, som samlats kring målet att skapa ett värdigt julfirande för dem som har behov av gemenskap. Det som prioriteras är att varje gäst känner sig välkommen och sedd. Magnus förhoppning är att skapa en julrörelse och anda som sprider sig i Sverige.
— Under julen känner många en solidaritet med de utsatta och söker forum för sitt engagemang. Den gemenskap som skapas under juldagarna kan förhoppningsvis skapa ringar på vattnet, som leder till ett bättre samhällsklimat för alla som har det svårt i vårt land idag, säger Magnus Helmner.

Fotnot:  Mellandagsgröt i S:t Göran
I mellandagarna, strax innan nyår, blir det grötfest i S:t Göransvåningen. Julgröt, julsmörgås och julsånger står på menyn.
-Mellandagsgröten är en tradition som utvecklats till en avslappnad mötesplats under julen. Vi äter och sjunger tillsammans. Det är en enkel och otvungen gemenskap för alla som vill träffas under mellandagarna, säger Karin Hägglund, diakon.

Mellandagsgröt, tis 29 december  kl 11.00—14.00, S:t Göransvåningen, Arbetarg. 21.