S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2010-04-17

Här får barnen hjälp

Traumatiserade barn liksom barn som snabbt behöver opereras hör till dem som får hjälp. Rent dricksvatten, tält och mat till drabbade är andra delar av det stöd som Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete bidrar till i Haiti.
Nioåriga Jouly Seide sprang ut ur familjens hus när jordbävningen började. Plötsligt kom hon ihåg att hennes ettåriga lillasyster var kvar inomhus. Hon rusade in igen och huset kollapsade över henne. Lyckligtvis kunde både Jouly och lillasystern räddas samma dag.
 
Personal möter traumatiserade barn
Nu bor familjen i Belair i Port-au-Prince, i ett område där kyrkornas internationella biståndsallians, ACT, står för tält, vatten och annat stöd till drabbade. Här finns också personal utsänd av ACT med särskild kompetens att bemöta svårt traumatiserade barn. 
Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete är en del av ACT.
På en klinik får ett 20-tal undernärda barn och deras mödrar näringsberikad mjölk, spenat, bönor och ris varje dag. De i sämst kondition får en särskild pasta full av viktiga vitaminer och mineraler.
 
Tält för nyopererade
Antonine St Quitte Dimance har jobbat på kliniken i 12 år och är lika hängiven men mer orolig nu efter jordbävningen:
- Det finns så många barn utan föräldrar nu och de föräldrar som överlevt kan inte försörja sig.
En annan klinik för undernärda fungerar nu som ett akutsjukhus. Skadade människor kommer varje dag. Sjukhuset har 100 sängar men 140 patienter. ACT har bidragit med två stora tält där nyopererade kan återhämta sig.
 
Opererar dygnet runt
Operationer pågår dygnet runt här, komplicerade benbrott behandlas men det är också många amputationer.
En ung pojke som förlorat båda armarna går runt tillsammans med sin mor för första gången sedan operationen. Atmosfären här är avslappnad men personalen säger att de känner sig mycket nedstämda när de ser barn med amputerade lemmar.
 
Chocken gör att hon inte pratar
Femåriga Melunda Bregar lider av svåra huvud- och ryggskador. Hon säger ingenting, förmodligen på grund av chock. Hennes mamma sitter bredvid henne och ber med Nya testamentet i handen.
Sexåriga Kevine Scemoaes ska snart få sin svårt skadade fot opererad. Han har hög feber men är vid gott mod när han berättar vad som hänt. Han gick på en gata i staden när en mur föll över honom. Han lyckades göra sig fri men upptäckte att han inte kunde gå med sitt skadade ben. Han kravlade sig till mitt i gatan och skrek på hjälp tills någon tog med honom till sjukhuset. redaktionen@svenskakyrkan.se