S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2009-10-20

En öppen dörr på Kungsholmen

Fyra dagar i veckan står dörren öppen.
- Vi vill stärka självförtroendet och bekräfta varje människas egna möjligheter att växa, berättar Marianne Petersson.
På John Ericssonsgatan 11 finns "Den Öppna dörren". En ideell förening som är öppen fyra dagar i veckan för vem som helst. De kan vara människor som på olika sätt är tilltufsade av livet. Psykiskt sjuka, funktionshindrade eller fd alkoholister.  
- Vi sätter inga gränser. Dörren är öppen för den som vill komma. Vi vill på olika sätt vara en öppen dörr till gemenskap och på olika sätt främja människors möjlighet till eget växande. "Den Öppna dörren" handlar om omsorg och att möta människor utifrån deras behov för att främja upprättelse. Att se det friska hos de som kommer och stödja det säger Marianne Petersson, ordförande och fortsätter.
- De som kommer hit möts av en varm gemenskap, många känner att det här är ett slags andra hem. En fast punkt att gå till där man kan prata med andra.

Ett hundratal människor från hela Storstockholmsområdet besöker "Den Öppna dörren" regelbundet.  Ett femtiotal av dem kommer från Kungsholmen och Essingeöarna.
- Våra vänner som kommer till Öppna dörren är bra på att se och hjälpa varandra. Att ge andra hjälp är ett sätt att växa själv, berättar Marianne.

Tanken med "Den Öppna dörren" kommer från Stig Dominique som var den person som främst bidrog till att "Den Öppna Dörren" startade. Som ung var Stig på en en julfest då en en alkoholiserad, trasig man kom in genom dörren. Stig avvisade honom vänligt men bestämt och sa att han kommit fel. Efteråt insåg Stig att mannen hade funnit en öppen dörr och att han hade stängt den.  Stig ångrade sin handling och startade istället en organisation som skulle vara med och öppna dörrar i framtiden. Denna höst firar "Den Öppna Dörren" 60-årsjubileum här på Kungsholmen.
- Vår verksamhet bygger på frivilliga bidrag och bidrag från kommun och församlingar. Alla gåvor betyder mycket för att vi ska kunna fortsätta att hålla dörren öppen för de som behöver det, poängterar Marianne.        
          
Andréas Lindström

Fotnot: Hela jubileumsprogrammet och mer information om "Den Öppna Dörren" hittar du på  www.denoppnadorren.nulänk till annan webbplats