S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2012-05-21

En liten ökning av dop i Svenska kyrkan

Två av tre barn till kyrkotillhöriga döptes i Svenska kyrkan 2011. Det visar färsk verksamhetsstatistik från Svenska kyrkan.
Av barn till kyrkotillhöriga döptes 73,5 procent, en ökning med 0,3 procentenheter. I åtta av tretton stift ökade andelen döpta.
- Det är alltid stort att få döpa någon och säga att Guds kärlek gäller dig! Det är en glädje och ett uttryck för samhörighet, som gäller alla, säger ärkebiskop Anders Wejryd.
- Genom dopet blir vi del av något som är större än vi själva, vi inlemmas i en gemenskap med alla andra människor på jorden som är döpta. Välsignelsen säger att den döpte aldrig är ensam - hur livet än blir, säger han.

År 2011 döptes 59 164 barn i Svenska kyrkan, vilket motsvarar 53 procent av samtliga nyfödda i Sverige. Under senaste decennier har samhället blivit ett allt mer mångkulturellt och pluralistiskt. En del av de nyfödda har inte den självklara kopplingen till Svenska kyrkan som tidigare generationer har haft.

Lyssna på ärkebiskop Anders Wejryd.
På tisdag döper Anders Wejryd prinsessan Estelle. I P4 Extra berättar han om varför det inte är större än att döpa vilket barn som helst. Han pratar också om kyrkans framtid, en framtid då vi kan vänta oss färre anställda i kyrkan och istället fler frivilliga insatser.

Lyssna härlänk till annan webbplats