S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2012-05-21

Dop vanligast på lördag och flest dop i oktober

Den allra vanligaste dopdagen i Svenska kyrkan är en lördag och flest dop ägde rum i oktober månad. Det visar färska siffror från Svenska kyrkans kyrkobokföring för 2011. Men dop på vardagar förekommer. Prinsessan Estelle är inte ensam om att döpas på en tisdag - förra året var det 348 personer.
I Svenska kyrkan är det vanligast att ha dop på helger. Förra året ägde 59 procent av dopen på en lördag, och 36 procent på en söndag. Dopgudstjänsterna är rätt jämt fördelade på årets tolv månader men flest dop förrättades i oktober och minst i december. I maj förra året döptes 5813 personer, ca 10 procent av antalet döpta år 2011. Förra året var lördagen den 12 november populäraste dopdagen då flest dop av årets alla dagar ägde rum, sammanlagt 961 i hela landet.

Allt för dop på Svenska kyrkans nya dopsajtlänk till annan webbplats.
Se fördelningen över stiften — härlänk till annan webbplats.

Statistik 2011 År 2011 döptes 73,5 procent av barn till kyrkotillhöriga i Svenska kyrkan, en ökning med 0,3 procentenheter. I åtta av tretton stift ökade andelen döpta. Totalt döptes 59 164 personer i Svenska kyrkan, vilket motsvarar 53 procent av samtliga nyfödda i Sverige. Under senaste decennier har det svenska samhället blivit ett allt mer mångkulturellt och pluralistiskt. En del av de nyfödda har inte den självklara kopplingen till Svenska kyrkan som tidigare generationer har haft.