S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2011-11-29
Äventyret fortsätter efter nyår
För snart ett år sedan drog Bachistan igång. Under ett år skulle Bachs samtliga orgelverk möta dagsaktuella samhällsdebattörer. Nu är BachiStan inne på slutspurten. Bara två konserter återstår.
Vad har Johann Sebastian Bach att säga dagens stockholmare? Tanken med BachiStan har varit att närma sig den frågan genom att väva samman Bachs musik med Stockholm idag. Vid varje konsert har en intressant talare, som gett sin bild av musiken, samhället i stort eller bådadera, medverkat. Under året har bl a programledaren Mark Levengood, prästen Annika Borg och astronomen Bengt Gustafsson medverkat.
- Det har varit ett fantastiskt år. Både musikalisk och med alla talarna. Det är kul att så många har dykt upp vid dessa konserter och fått njuta av Bachs musik, säger Gabriella Sjöström, en av BachiStans två organister och fortsätter:
- Jag har lyssnat till Bach så länge jag minns. Jag känner mig alltid gladare och klokare när jag har gjort det. Bachs musik säger alltid något och det hoppas jag att fler stockholmare har fått upplev

Nu är det bara två konserter kvar. På tredje advent är det dags för Prel & fuga C-dur BWV 547 i S:t Görans kyrka. Då medverkar författaren, prästen och psykoterapeuten Owe Wikström. Han har skrivit ett flertal böcker inom ämnesområdet psykologi, livsåskådning, kultur, musik och litteratur. 2001 kom essaysamlingen "Långsamhetens lov" som blev stor succé.

Hela BachiStan äventyret avslutas på det nya året. Den 6 januari blir det stor slutkonsert i Tyska kyrkan med Prel & fuga e-moll BWV 548 och Vom Himmel hoch BWV 769 m.m

Som vanligt är det Gabriella Sjöström tillsammans med Michael Dierks som intar orgelpallen vid varje konsert. Det är fri entré och efter konserterna kan man stanna på "After Bach" med cider/juice och salta pinnar. Bach är i stan. Hela 2011! Och några dagar 2012...
Andréas Lindström

Fotnot:  Bachistan är ett samarbete mellan Tyska kyrkan i Gamla Stan och S:t Görans församling.
www.bachistan.selänk till annan webbplats  finns detaljerad programförteckning och presentation av varje talare. Dessutom kommer filmsekvenser med kommentarer på svenska för några av de största verken.