S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2013-09-04

Använd mobilen för att hitta till kyrkovalet

Nu finns en behändig Kyrkovals- app för dig som har en iPhone eller en Android telefon. I appen finns information om valet, var du kan rösta på valdagen 15 september i varje församling, videos där olika personer berättar om Kyrkovalet och varför det är viktigt att rösta. Det finns även en direktlänk till en hemsida där bland annat alla nomineringsgrupper för alla nivåer är sökbara

För dig som bor i S:t Görans församling hittar du röstlokaler och tider under Västermalms församling. Från 1 januari 2014 går S:t Görans församling samman med Essinge och Kungsholms församlingar och bildar en ny stor församling - Västermalms församling. Det är till denna församling som man röstar till på lokal nivå. Nedan kommer QR-koder för Kyrkovals-appen. Och längre ner hittar du lite faktatexter om de olika nivåerna som man röstar till i Kyrkovalet.

Man kan tyvärr bara hitta information om lokaler och tider för själva valdagen 15 september i appen. Tider för förtidsröstning hittar du tillsammans med t ex nomineringsgruppernas på www.svelänk till annan webbplatsnskakyrkan.se/vastermalmlänk till annan webbplats

Smidig och enkel app där du lätt hittar information om valet och var du röstar på valdagen. Du hittar även filmer, och allmän information om valet.

Qr-kod iPhone

QR-kod Android


Fakta kyrkovalet:

I kyrkovalet röstar du i tre val. Din röst påverkar hur Svenska kyrkan styrs lokalt, regionalt och nationellt.

1. Församling - här röstar du på nominreingsgrupper och personer som ska sitta i Kyrkofullmäktige. Kyrkofullmäktige utser sedan ett Kyrkoråd. På lokal nivå är det dessa organ som behandlar frågor om verksamheter på församlingsnivå. Som medlem är du med och påverkar kyrkans vardagsliv.

2. Stift - Stiften är uppdelade i 13 stift och här väljer du representanter till Stiftsfullmäktige, som är det högst beslutande organet på Siftsnivå. Stiften har tilluppgift att stödja församlingarna i att utveckla sitt arbete. Stiften har även ett tillsynsansvar - att församlingen följer Kyrkoordningen.

3. Nationell nivå Svenska kyrkans högst beslutande organ är Kyrkomötet.  Kyrkomötet är Svenska kyrkans högst beslutande organ med 251 ledamöter. På kyrkomötet fattas beslut i gemensamma frågor som regelverk och ställningstagande. Här beslutas också om hur dop, konfirmation, vigsel och begravning ska gå till.