S:t Görans församlings sidhuvud Startsida Nyfiken på
Start
Aktiviteter
Stöd
Om församlingen
Kontakt
Aktuellt
Publicerad: 2012-05-08

40 körstämmor i unik konsert

Trodde du att surroundljud var något nytt. Fel. Redan på 1500-talet visste man hur man skulle få till ett maffigt ljud. I maj finns chansen att lyssna hur 40 körstämmor i verket "Spem in alium" skapar en unik ljudbild.
Den 13 och 15 maj möts Gustaf Vasa Kammarkör och S:t Görans Kammarkör i Franz Bibers "Missa Salisburgensis" för 50 stämmor och Thomas Tallis "Spem in alium" för 40 stämmor. Med sig har de bland annat tolv trumpeter, sex pukor, tre tromboner, blockflöjter, orglar...
- Dessa majkvällar bjuder på något väldigt annorlunda. I "Spem in alium" kommer vi att vara 70 sångare fördelat på 40 olika sångstämmor.  Att lyssna på detta är att uppleva ett riktigt surroundljud. Körsångarna står i en halvcirkel. Musiken börjar i den ena änden och sedan läggs stämma för stämma på. Musiken fortplantar sig från vänster till höger och bildar en härlig ljudbild. Maffigt och imponerande. Och det var också tanken med detta verk. Att det skulle imponera. Det skrevs 1570, kanske till Elisabeth I:s 40-års dag, iallafall till ett väldigt speciellt tillfälle. Musiken skulle imponera på festföremålet och alla gästerna, berättar dirigent Olov Risberg och fortsätter:
-Detta verk ställer stora krav på varje enskild körmedlem. Man måste vara van notläsare och väldigt rytmisk för man får inte lika mycket hjälp av dirigenten som vid t ex fyrstämmiga verk. Men det blir bra, mycket bra.

Franz Bibers "Missa Salisburgensis" är skriven för 50 stämmor, 16 stämming vokalkör och 34 instrumentalister.  
- Även detta verk är komponerat för att imponera. "Missa Salisburgensis" skrevs till Salzburgs 1100-årsjubileum som ärkebiskopsstad 1682. Och musiken skulle vara något av det häftigaste världen hade skådat.  Uppdraget borde ha gått till den då mest meriterande men gick till den unge Biber, men han var så okänd så därför hölls kompositören anonym. Men sedan 1970-talet räknas Biber som upphovsman. Kom, imponeras men framför allt njut av två unika verk, avslutar Olov.

Konserten ges två gånger. Söndag 13 maj kl 18.00 i S:t Görans kyrka samt tisdag den 15 maj kl 20 i Gustaf Vasa kyrka. Entré: 100 kr. Dirigenter Lars Fredén och Olov Risberg.

Andréas Lindström